Adventi vásárok külföldön

Itt az Advent, amikor már lehet visszaszámolni az év legszebb ünnepéig, a Karácsonyig. Ahhoz, hogy teljesen belemerüljünk és megmártózzunk a Karácsony hangulatában, már csak hóra és adventi vásárokra van szükség. De miért állítsanak meg minket a határok? Aki már eleget látta a budapesti vásárokat, pár órás autóútra is talál lélegzetelállítókat.

bécs-adventi-vásár-1

Bécs adventi vásár

Távolság Budapesttől: 250 km, kb. 2,5 óra
Bécs a legközelebbi útirány listánkon. Híresen mesés az adventi vásár Ausztria fővárosában, hiszen megszámlálhatatlanul sok helyen van, mindegyik más-más élmény.

Persze, amit mindenki ismer az a városháza előtti vásár, ahol korcsolyázni is lehet. Emellett mindenképp érdemes megnézni Karlsplatzon az Art Adventet, a Belvedere kastély pompázatos barokk parkjában található karácsonyi vásárt vagy aki kulináris élvezetekre vágyik, ne hagyja ki a Naschmarktot!

Közelsége miatt tökéletes lehet egynapos programnak is.

Flex-Auto tipp: nálunk bérelt kisbusszal a magyar és az osztrák pálya matricára sem kell költened!

Zakopane adventi vásár

Távolság Budapesttől: 310 km, kb. 4,5 óra

A Lengyelországban található Magas-tátrai kisváros, a havas tájak gyöngyszeme. Zakopánéban egyetlen piac található, ami tele van kézműves árukkal, bőráruval és fafaragványokkal. Sajtok, lekvárok és szószok nyújtják az igazi kuriózumi élvezetet. Nem csak a karácsonyi vásár, de a táj, a havas hegycsúcsok is szemet kápráztatóak. Utunk során a Magas-Tátrán keresztül,  hirtelen az az érzése támad az embernek, hogy teljesen új világba került. Az építészet külön szót érdemel, hiszen különleges, múltat idéző gorál házak jellemzik a város látképét. Emellett olyan különlegességeket kóstolhattok meg, mint a golonka vagy az Oscypeke. Nem tudod mik ezek? A golonka egy mézes sertéscsülök, ami akár több kilogrammos is lehet. Persze nem ajánljuk, hogy egyedül fogyaszd el! Utóbbi pedig egy hagyományos, Magas-Tátrában készített juhsajtféle – a sajtok imádóinak!

A Krupowski Street a leghíresebb bevásárló utca, ahol boltok, éttermek, kávézók fogadnak minket, és itt érdemes betérni és megkóstolni a goronkát – bármelyik helyi éttermet bátran tudjuk ajánlani, hiszen hatalmas adagokat és isteni ízeket találunk!

Flex-Auto tipp: 7 és 9 személyes kisbuszainkhoz télen ajándék hóláncot biztosítunk

Forrás: graztourismus.at

Graz adventi vásár

Távolság Budapesttől: 370 km, kb. 4 óra

Alpesi szomszédunk nemcsak a bécsi vásárral kápráztat el minket. Stájerország szívében több ilyen is megtalálható, és mindegyiken folyamatos zenés, és kórus előadások szórakoztatnak miközben megkóstolod a helyi sajt, mézeskalácsok és édességek legjavát, valamint nézelődsz a kézzel készült ékszerek, kerámiák és bőrművek között. Graz belvárosa az UNESCO Világörökség része, mert Európa legnagyobb kiterjedésű egybefüggő óvárosa. A Tartományi Székházban minden évben felállítják a JégBetlehemet, amihez valódi jeget használnak, mintegy 45 tonnát. Sötétedéskor gyönyörűen kivilágítják, ami megtörik a jégen, így páratlan élményben lehet részünk.

A legnagyobb adventi vásárt a Franziskanerviertelnél találod. Közelsége miatt ez is lehet 1 napos túra, de inkább érdemes hétvégén is maradni és akár egy környező sípályán csúszni egyet.

Salzburg advent

Távolság Budapesttől: 560 km, kb. 5-6 óra

Salzburgot nem véletlenül hívják „A világ színpadának”, ugyanis innen tökéletes rálátás nyílik az Alpokra. Ez a Németország és Ausztria határán fekvő kisváros megtestesíti az ideális romantikus programot: beülhetsz egy kávéra a tradicionális kávéházak egyikébe, vagy a forralt bort szürcsölgetve gyönyörködhetsz a meseszép tájban. Nem mellesleg Salzburg híres a sípályáiról, így, ha hosszú hétvégét terveztek itt, mindenképp érdemes 1-2 napot ezzel tölteni, hiszen több, mint 120 kilométernyi karbantartott hópályával rendelkezik, ki-ki megtalálja a neki megfelelő hosszúságú és nehézségű sípályát. A dómnál hagyományőrző, kézműves termékeket áruló karácsonyi forgatag vár, a Hellbrunni pedig pónilovaglással, kolbászsütéssel és állatsimogatóval,

Salzburg már egy távolabbi pont, 5-6 órás út, de minden percet megéri. Ha közösen, egy kisbusszal jöttök egy baráti családdal, hamar elrepül az idő, hiszen a gyerekek is jól játszanak, valamint a felnőttek is beszélgethetnek.

Flex-Auto tipp: bérelhető kisbuszaink többsége ISOFIX-es üléssel ellátott.

Advent Prágában

Távolság Budapesttől: 550 km, kb. 5-6 óra

Elérkeztünk a legtávolabbi úticélhoz, ami nem más, mint a csehországi főváros, Prága! Prágára önmagában is kevés egy hosszú hétvége, hát, ha még a karácsonyi forgatagot is meglátogatjuk! A Károly – híd és a Vár rengeteg eljegyzés helyszíne, sok hosszú szerelmi történetről tudna mesélni, de az Óvárosház téri vagy a Vencel téri, két legismertebb vásár is télen a romantika fellegvára, ahol cseh ételeket, italokat, csecsebecséket, téli csemegéket találunk. Staropramen hazájában Forralt bor helyett inkább fincsi sört illik inni. Nem lesz nehéz, hiszen sörözők egész hada vár itt Rád, ahol ne hagyd ki a sült csülköt káposztával és persze knédlivel!

Na de mivel éri meg utazni?

Bérelni akkor éri meg, ha többen vagytok vagy saját autód nincs felkészítve a téli útviszonyokra! – Két családnak vagy baráti társaságnak remek megoldás összeülni egy 9 személyes kisbuszba. B kategóriás jogosítvánnyal bárki vezetheti. Távolsági busszal és vonattal történő utazáshoz képest ekkora létszám esetén olcsóbb és nem vagytok időhöz kötve!

Flex-Auto tipp: Két személyautó helyett egy kisbusz!

A fenti városok átlagos távolsága 400-500 kilométer Budapestről. A személygépkocsik átlagos fogyasztása (a kisbuszoké sem több) 7-9 liter, ez körülbelül 32000 forint, pályamatricával számolva kb. 40.000 Ft-nál álltok meg. Két személyautónál mindez duplázódik. Ha viszont egy buszba ültök, akkor mindenki együtt szórakozhat, nem a saját autódat koptatod és a második autó megspórolt útiköltsége fedezi a buszbérlést!

Kisbusz bérléssel kapcsolatban keress minket bizalommal elérhetőségeink egyikén.